Auteur Topic: Woonbond: pak hoge energielasten bij huurders aan  (gelezen 2610 keer)

HVZundert

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 186
    • Bekijk profiel
Woonbond: pak hoge energielasten bij huurders aan
« Gepost op: september 23, 2021, 06:30:49 pm »
23 september 2021
Ruim een half miljoenen Nederlanders leeft in energiearmoede. De stookkosten zijn gezien hun inkomen te hoog, of ze zetten de kachel in de winter erg laag om te zorgen dat ze financieel niet in de problemen komen. Dat blijkt uit een TNO onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd. De Woonbond ziet in de cijfers een bevestiging dat met name de onzuinigste huurwoningen snel moeten worden aangepakt.

‘Het zijn vooral huurders die kampen met energiearmoede. Zij betalen de hoger wordende energieprijzen wel, maar gaan niet zelf over de verduurzaming van hun huis,’ aldus Woonbonddirecteur Zeno Winkels. Uit de TNO-cijfers blijkt dat 75% van de energiearmoede zit bij huurders in de corporatiesector en 12% in de particuliere huurmarkt. Winkels: ‘De woonlasten, huur en energie bij elkaar, zijn voor veel huurders gewoon te hoog. Dat is veel te lang een blinde vlek geweest bij het Kabinet.’

De Woonbond pleit al langer voor het aanpakken van de onzuinigste woningen. Om verhuurders in beweging te krijgen vindt de bond een huurbevriezing voor de onzuinigste woningen vanzelfsprekend. Winkels: ‘dat zet een rem op stijgende woonlasten aan de huurkant, terwijl het verhuurders stimuleert om deze woningen te verduurzamen.’ Het afschaffen van de verhuurderheffing, de belasting op sociale huur waar in het kader van Prinsjesdag over wordt gesproken, helpt ook bij het betaalbaar sneller verduurzamen van corporatiewoningen.

Daarnaast wil de bond dat het initiatiefrecht waarmee huurders verduurzaming kunnen afdwingen wordt gemoderniseerd. Huurders kunnen nu verduurzamende maatregelen afdwingen, maar daarbij worden nog ouderwetse standaarden gehanteerd. Zo kan een huurder een vervangende ketel eisen met een rendement op het niveau van ketels uit de jaren ’80 in plaats van het niveau van een huidige hoogrendementsketel en zijn maatregelen als zonnepanelen uitgesloten in de huidige regeling.

Ook vindt de Woonbond dat de politiek moet zorgen voor een compensatie van de de stijgende gasprijs voor de laagste inkomens. Dat kan door aanpassingen in de inkomstenbelastingen (verhogen van de algemene heffingskorting) of de energiebelasting (verhogen teruggaaf energiebelasting).

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal