Auteur Topic: Steun van huurders ontbreekt bij bouwplannen Woontop  (gelezen 26 keer)

HVZundert

  • Administrator
  • *****
  • Berichten: 186
    • Bekijk profiel
Steun van huurders ontbreekt bij bouwplannen Woontop
« Gepost op: december 11, 2024, 08:11:56 pm »
Politiek en beleid De Woonbond zet woensdag geen handtekening onder de Woontop afspraken. Het kabinet kiest ervoor om een torenhoge huurverhoging toe te staan in 2025 en zelf geen financiële bijdrage te leveren aan de bouw van sociale huurwoningen. De rekening van het oplossen van de woningnood komt hierdoor op het bordje van de huurder te liggen.

Onderdeel van de afspraken op de Woontop zijn de nieuwe Nationale Prestatie Afspraken. Tot eind november onderhandelde de Woonbond hierover met de minister, Aedes en de VNG. Dit stopte toen minister Mona Keijzer kenbaar maakte géén lagere huurverhoging te willen dan 4,5% in 2025. Dit is onacceptabel omdat het ver boven het inflatiecijfer ligt en huurders bovendien net de hoogste huurstijging in 30 jaar tijd voor de kiezen hebben gekregen.

Minister verkiest afspraken boven steun huurders
De Woonbond was bereid om verder te onderhandelen indien er beweging zou komen. Toch is ervoor gekozen om de Nationale Prestatie Afspraken ongewijzigd en zonder steun van huurders, op de Woontop te laten ondertekenen. Hierdoor is het voor de Woonbond onmogelijk om een handtekening onder het geheel te zetten. Zeno Winkels, directeur van de Woonbond: ‘De minister verkiest een Woontop met deze afspraken boven het draagvlak van huurders. Bouwplannen kunnen niet bekostigd worden door de bestaanszekerheid van huurders op het spel te zetten’.

Kabinet moet zelf meer investeren in sociale huur
Volgens de bond is het positief dat de afspraak overeind is gebleven om twee derde van alle nieuwbouw in het betaalbare segment te realiseren. Net als dat het Rijk met onder andere bouwers, woningcorporaties en gemeenten afspraken heeft gemaakt om de woningbouw te versnellen. De kritiek richt zich op het kabinet, dat meer zelf zou moeten investeren in de bouw van sociale huurwoningen en niet de huurder hiervoor op moet laten draaien. De overheid belast woningcorporaties ondertussen met miljarden winstbelasting per jaar, geld dat anders geïnvesteerd had kunnen worden in lagere huren, nieuwbouw en verduurzaming.

Rekening op het bordje van huurders is oneerlijk
Winkels: ‘Het is oneerlijk dat huurders moeten betalen voor het oplossen van de wooncrisis. De woningnood is een maatschappelijk probleem. De rekening voor de oplossing mag niet alleen bij sociale huurders worden neergelegd. Dus investeer als overheid in voldoende betaalbare sociale huurwoningen.’

[bron:woonbond]

 

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal